Oficjalny Dystrybutor Zepter:
MARTA ZINTERSTEIN
Oficjalny Dystrybutor Zepter:
MARTA ZINTERSTEIN
Banner

Wiedza niezbędna - Zepter a zdrowa żywność

Wiedza niezbędna - Zepter a zdrowa żywność

Wiedza niezbędna - Zepter a zdrowa żywność

Zepter inicjatorem zdrowego odżywiania. Co to jest zdrowa żywność ?

Głównym celem marki Zepter jest propagowanie zdrowego stylu życia, który odzwierciedlenie ma w zdrowym odżywianiu. dbałość o wysoką klasę naczyń nietoksycznych tej marki istotnie wpływa jakość potraw w nich przygotowywanych. Bardzo zaawansowany proces technologiczny Zeptera umożliwia smażenie bez tłuszczu czy gotowanie bez wody dzięki temu potrawy są zdrowe, smaczne i wyglądające naturalnie. Sekretem naczyń do gotowania jest wysokiej jakości materiał Zepter Metal 316 L. Istotnym elementem w procesie gotowania jest optymalny dobór zdrowych składników więc co to jest zdrowa żywność i na co zwracać uwagę ?

Termin żywności ekologicznej dość często zastępowany jest nazwą zdrowej żywności. Terminy te nie stanowią synonimów a producenci próbują nas do tego przekonać. Żywnością ekologiczną możemy nazwać żywność, która jest certyfikowana, a zdrowa żywność jest określeniem wytworzonym w celach marketingowych. W istocie pod określeniem zdrowej żywności nie ma żadnych wytycznych mówiących o warunkach jej produkcji. Określenie zdrowej żywności zaistniało jako popularny zwrot marketingowy dotyczący przemysłu spożywczego.
pexels-jane-d-1092730.jpg

Firmy produkujące "zdrową żywność" zamieszczają informację na produktach: „nie zawiera konserwantów” lub „zdrowy”. Tego typu zwroty mają cel by spowodować chęć zakupu danego produktu, bo jak wynika z jego opisu z całą pewnością jest nieszkodliwy i posiada dużo istotnych dla zdrowia wartości odżywczych, np. witamin. Ta strategia służy po to by wyeksponować produkt z całej grupy pozostałych. Wdrażanie tych technik jest szkodliwe dla klienta, jak i nieprzychylne w odniesieniu do produkcji certyfikowanej żywności ekologicznej.

Trzeba mieć na uwadze, że zdrowe produkty niejednokrotnie są o nieznanym pochodzeniu. Właściwości mające dobry wpływ na zdrowie nie mają dowodów naukowych. Do takich zdrowych produktów wlicza się często żywność bazującą na soi, żywność dedykowana wegetarianom, różne odżywki, probiotyki czy zioła. W chwili obecnej bardzo powszechne stało się powszechne stosowanie dodatków do artykułów spożywczych, których celem jest udoskonalenie wartości organoleptycznych, takich jak zapach czy smak a zakłady produkujące żywność ochoczo używają wyrażenia „zdrowa żywność”. Taka rekomendacja nie musi być pewnikiem, że faktycznie tak jest, że dany produkt nie posiada związków chemicznych, różnego rodzaju konserwantów czy spulchniaczy.
pexels-eneida-nieves-803963.jpg

Naprawdę zdrowa żywność jest żywnością naturalną, bez konserwantów i barwników nieustannie kontrolowana przez organy, które kontrolują produkty spożywcze trafiające do obrotu. Właśnie taką żywność zaleca się do przyrządzania w naczyniach Zeptera. Pojęcie zdrowego odżywiania to nic innego jak wykluczenie artykułów spożywczych posiadających znaczną część składników szkodzących zdrowiu np. tłuszczów, jak również artykułów, posiadających wykaz o nieznanych nazwach. Czyli jeżeli mamy zamiar kupić jajka, to musimy dokładnie zapoznać się skąd pochodzą. Jeżeli zdecydujemy się na zakup sera ser, sprawdzamy czy ser rzeczywiści został wyprodukowany z mleka, czy przypadkiem nie jest to produkt seropodobny, zawierający niezdrowe, utwardzone tłuszcze.

Dokonywanie czynności mających na celu sprawdzenie zgodności może być na początku męczące ale dość szybko może stać się dobrym dający przyzwyczajeniem. Zdrowe produkty ekologiczne są produkowane w oparciu o zachowanie prawnych reguł. Eko produkty muszą pochodzić z certyfikowanych plantacji ekologicznych. Metody ekologiczne muszą być zastosowane we wszystkich etapach produkcyjnych.

Eko żywność powinna być produkowana w środowisku naturalnym bez stosowania chemicznych nawozów, środków ochrony roślin, hormonów powodujących wzrost, antybiotyków czy też genetycznej modyfikacji organizmów. W trakcie produkcji żywności ekologicznej zwraca się uwagę by nie zanieczyścić wody gruntowej i gleby. Produkcja tej żywności nie powoduje zużycia dużych zasobów energii bo produkcja odbywa się w zgodzie z naturą.
pexels-engin-akyurt-2673877.jpg

W chwili obecnej kraje Unii Europejskiej podpisują się pod autentycznością artykułów wytwarzanych w gospodarstwach ekologicznych. Możemy znaleźć na opakowaniach odpowiedni kod organu certyfikującego i wspólnotowe logo ekologiczne. Tego typu symbolika pojawia się wtedy gdy przynajmniej 95% komponentów produktu zostało wytworzone sposobami ekologicznymi i monitorowane w trakcie produkcji. Artykuł został zweryfikowany przez: Dr n. med. Anetę Kościołek dietetyka, biotechnologa, specjalisty ds. zdrowia publicznego. Doktorantkę Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.

Warto więc zwracać uwagę na jakość kupowanych produktów i źródło ich pochodzenia by zagwarantować zdrowe życie, lepsze samopoczucie czy sprawność intelektualną. Ponadto istotne jest w jakich naczyniach produkty są przygotowywane. Na pewno naczynia Zepter przyczynią się do tego by posiłki były pełnowartościowe a zatrzymane w nich mikroelementy i witaminy przyczyniły się do poprawy zdrowia. Gotowanie w naczyniach Master Cookware Zepter przyczyni sie do oszczędności czasu , energii, produktów i pieniędzy. Wielu ludzi stało się zdrowszymi dzięki korzystaniu z produktów Zeptera na co dzień. Wielu z nich również spełniły swoje ambicje prywatne i zawodowe przykładając wagę do metod osiągnięcia sukcesu w świetle wyjątkowej regule Zepter jaką stanowi przede wszystkim dbałość o zdrowie.

Wśród instrumentarium kuchennego Zeptera znajdziemy wiele przydatnych urządzeń wykorzystywanych w kuchni między innymi Vacsy - pojemniki do przechowywania próżniowego żywności, które zostaną omówione w kolejnych blogach.


Opublikowano: 04.05.2021 16:48:12 przez Zepter International | |
ZDROWIE
Udostępnij:
Zepter logotype Produkt został dodany do koszyka! Bags